Tidigare utställningar

Nedan följer ett axplock från senaste årens utställningar. 

Samlingar och samlare

Museets grundare, Anders Stenström var en samlare och fyllde både lador och loft med gamla föremål. Föremål som idag är grunden till museets samlingar.

Genom åren har vi också fått ta emot olika samlingar som donationer, när samlaren själv inte haft möjlighet att ha kvar sin samling.

Under sommaren 2020 handlar årets utställning om Samlingar och Samlare.

Parfymflaskor, broscher, tändsticksaskar, tobaksaskar, pins och till och med en sockersamling var några av de saker som fanns att se i utställningen.

2019 Berte Qvarn 450 år

Traditioner i generationer

Sveriges äldsta familjeföretag har anor bak till år 1569 då Berte Qvarns namn präntades första gången i Lunds stifts ”landebog”. ”Landebogen”, eller jordeboken som den kallades i Sverige, var en förteckning över kyrkornas, prästernas och klockarnas egendomar och inkomster. Då var det Slöinge kyrka som ägde Berte Qvarn och marken däromkring.

Idag drivs Berte Qvarn och övriga verksamheter i Bertegruppen av 13:e och 14:e generationen i familjen Stenström. Utställningen visar gamla bilder från qvarnen, en nostalgisk tillbakablick på utvecklingen av SIA Glass och en kort historik över Bertegruppens olika verksamheter.

Slöinge i liten skala

24 juni - 30 september 2018

Årets lilla sommarutställning på museet går under titeln ”Slöinge i liten skala”. Byggnadsantikvarien Malin Clarke har samlat vykort från Slöinge samhälle och vi kan nu visa upp 70 av dessa. Det är vykort på kända byggnader som kyrkan, stationen och skolan, men även mindre kända hus. Utställningen visar även upp ett tjugotal flygbilder där besökarna kan se samhällets utveckling från tidig 1900-tal fram till 1970-talet. Varbergsfotografen Matilda Ranch hade en filial i Slöinge i början av 1900-talet och finns representerad med några vykort där hon har stått bakom kameran.

Hantverksmarknad

Söndag 16 september 2018 kl 13-17

Destination Ingeland arrangerar den 15-16 september Ingedagarna. Som en del i detta kommer Berte Museum att anordna en hantverksmarknad i järnvägsmagasinet söndag den 16 september kl 13-17. 

Utställare: Atelje Lyckeliten, Slöinge, virkade torgvantar, Marina Fränke, Harplinge, handtryck på textil,  Anneli och Christofer Gessle, Getinge, dockor o leksaker i textil, keramik, Sara Bengtsson, konst, Anci Björnhag Gustavsson, Halmstad, virkat, babyfiltar, Lena Törnqvist, Halmstad, sömnad, kassar, förkläden, Barbro o Ulf Stenström, Harplinge, gratulationskort, smörknivar, senap, Ingeborg Ruijter, Ugglarp, virkat, halsband, Tina Ekström, Falkenberg, stickade vantar och sjalar, Marie-Louise Johansson, Slöinge, textil.

Traktorer i liten skala

3 juni - 2 september 2018

Årets sommarutställning går under titeln ”Traktorer i liten skala”. Mer än 150 traktorer och redskap visas upp för att spegla lantbrukets utveckling under de senaste 100 åren. Från gamla trotjänare vi minns till moderna traktorer. Alla i modell! 

Utställningen produceras i samarbete med sommarhallänningen Lars Björk som är en stor samlare av modelltraktorer och som regelbundet skriver i tidningen Traktor om dessa.

  • Årstiderna på gården visas i två stora montrar med traktorer och redskap
  • Vad skiljer leksaker från modeller?
  • Modeller av äldre Bolinder-Munktell, Volvo och Valmet
  • Modeller av redskap från Väderstad, Taarup och JF.
  • Byggsatser av modelltraktorer
  • Lek- och rithörna för de små

I utställningen visas även en film ”Svetsaren med konstnärsblick”, om Bengt Carlbinder och hur han gör sina fantastiska stora modeller av traktorer och redskap.