Aktuella utställningar

Traktorer i liten skala

3 juni - 2 september

Årets sommarutställning går under titeln ”Traktorer i liten skala”. Mer än 150 traktorer och redskap visas upp för att spegla lantbrukets utveckling under de senaste 100 åren. Från gamla trotjänare vi minns till moderna traktorer. Alla i modell! 

 

Utställningen produceras i samarbete med sommarhallänningen Lars Björk som är en stor samlare av modelltraktorer och som regelbundet skriver i tidningen Traktor om dessa.

  • Årstiderna på gården visas i två stora montrar med traktorer och redskap
  • Vad skiljer leksaker från modeller?
  • Modeller av äldre Bolinder-Munktell, Volvo och Valmet
  • Modeller av redskap från Väderstad, Taarup och JF.
  • Byggsatser av modelltraktorer
  • Lek- och rithörna för de små

I utställningen visas även en film ”Svetsaren med konstnärsblick”, om Bengt Carlbinder och hur han gör sina fantastiska stora modeller av traktorer och redskap.

Mer info hittar du här.

Slöinge i liten skala

24 juni - 30 september

Årets lilla sommarutställning på museet går under titeln ”Slöinge i liten skala”. Byggnadsantikvarien Malin Clarke har samlat vykort från Slöinge samhälle och vi kan nu visa upp 70 av dessa. Det är vykort på kända byggnader som kyrkan, stationen och skolan, men även mindre kända hus. Utställningen visar även upp ett tjugotal flygbilder där besökarna kan se samhällets utveckling från tidig 1900-tal fram till 1970-talet. Varbergsfotografen Matilda Ranch hade en filial i Slöinge i början av 1900-talet och finns representerad med några vykort där hon har stått bakom kameran.