logga
 
kvist
Ordspråk


Länk till den goda jorden


Länk till Ekomuseum


Länk till Falkenbergs Turistbyrå


Länk till Halland.se

 
top

Utställningar

Tillfälliga utställningar sommaren 2017

Folkskolan 175 år
6 juni - 30 september

I år det 175 år sedan folkskolan i Sverige instiftades 1842. Vi på Berte Museum uppmärksammar tillsammans med Slöinge hembygdsförening jubileet med en tillfällig utställning.

Kom och upplev vår gamla skolsal eller fördjupa dig i utställningen där vi berättar om hur det var på folkskolans tid. Lär dig om hur livet var för de ensamma lärarinnorna på landsbygden, fördjupa dig i minnen från Slöingeskolan och fundera på om den allmänna folkskolan egentligen var till för alla barn.

Hundraåriga fotografier från Berte Qvarn
2 juli - 30 september

Utställningen visar hur Berte Qvarn och dess omgivningar förändrats under 100 år.

År 2018 är det 450 års jubileum för Berte Qvarn och vi på Berte museum börjar firandet i liten skala med att visa fotografier från Berte Qvarn. Berte Qvarn är Sveriges äldsta familjeägda företag som fortfarande är i bruk och har drivits av familjen Stenström sedan år 1569.

Hundra år av mode
2 juli - 25 augusti

Vi visar 100 år av modehistoria, kläder för kvinnor och barn från 1900-1990-talet.

Var satt midjan på 1920-talet? Hur korta var kjolarna på 1960-talet? Och hur breda var axelvaddarna på 1980-talet? I utställningen Hundra år av mode gör vi nedslag i alla årtioenden under 1900-talet och visar samtida plagg. Flertalet av plaggen har synts på Slöinges gator, burna och uppsydda av familjen Swärd.Basutställning

Berte Museum - Livet på landet vill visa utvecklingen på landsbygden under 1900-talet. Utställningarna är indelade i mindre avdelningar där vi försöker visa utvecklingen inom respektive område. Byggnaden är 50 x 20 meter med två våningar, varav det övre entréplanet är ett entresolplan med öppet i mitten. På översiktskartorna över de båda planen kan du få en uppfattning om hur utställningarna är organiserade.

Karta entréplan (utan pop-up)       Karta nederplan (utan pop-up)

Miljöer från utställningarna
Lanthandel
Lanthandel
Semester
Semester
Mejeri
Mejeri
Finsnickeri
Finsnickeri
Skola
Skola
Läderhantverk
Läderhantverk
Smedja
Smedja
Traktorer
Traktorer


  Länk till Facebook     Telefon: 0346-405 13  |   E-Post: info@bertemuseum.se
Länk till första sidan