logga
 
kvist
Ordspråk


Länk till den goda jorden


Länk till Ekomuseum


Länk till Falkenbergs Turistbyrå


Länk till Halland.se

 
top

Om Berte Museum - Livet på landet

Berte Museum ‑ Livet på landet är ett privat nostalgimuseum. Ett museum som överraskar med sin storlek, föremålsrikedom och närhet till föremålen. Här kan du vandra runt bland allehanda jordbruksmaskiner, handredskap och traktorer. I uppbyggda miljöer kan du bekanta dig med olika hantverksmiljöer, lanthandel och skola. Du är välkommen på en nostalgitripp utöver det vanliga.

Ta den 100-åriga trappan upp till Berte Museum ‑ Livet på landet Ingångså tar vi med dig på en resa tillbaka i tiden. Här kan du bekanta dig med landsbygdens liv förr och begrunda utvecklingen fram till idag. Under en förhållandevis kort tidsperiod i mitten av 1900-talet förändrades livet på landet radikalt. Det är viktigt att vi förstår varifrån vi kommer och lär av historien om vi ska kunna fatta kloka beslut för framtiden.

Samlingen omfattar idag det mesta som funnits ute på landsbygden. Sedan 2004 ingår även Slöinge lanthandelsmuseums Lanthandelsavdelningsamlingar i Berte Museum ‑ Livet på landet, vilket innebär att vi visar en stor lanthandelsmiljö, ett fyrtiotal pappersbonader och mycket annat som kommer därifrån. Många av de föremål som finns på museet är skänkta av bönder i Slöingetrakten, men även från övriga Halland och angränsande landskap.

Berte Museum ‑ Livet på landet är i huvudsak öppet från första söndagen i april till sista söndagen i september. Under sommarmånaderna har vi även öppet på vardagar. Grupper kan boka visningar alla dagar även utanför denna period, men vintertid krävs ordentligt med kläder då utställningshallen inte är uppvärmd. Vårt kafé och samlingsrum är uppvärmt året runt och kan hyras för möten och mindre konferenser.

Öppettider
Gruppvisningar

Berte Museum ‑ livet på landet ligger i utkanten av Slöinge i södra delen av Falkenbergs kommun i Halland. Från motorvägen E6/E20 svänger du av vid avfart 48 och fortsätter mot Berte Qvarn. Du har museet på höger sida i en stor röd plåtlada alldeles intill avfarten. Bilen parkerar du enklast på samåkningsparkeringen. Det finns vägvisningsskyltning från kustvägen mellan Eftra och Ugglarp samt från gamla E6 vid Slöinge djursjukhus och SIA Glass.

Karta (utan popup)

Anders Stenström, tidigare qvarnmästare på Berte Qvarn, Anders Stenströmvar mannen bakom museets tillblivelse. Han började av en tillfällighet att samla till ett lantbruksmuseum 1992 och tio år senare var hans skapelse redo för invigning. Anders tillhörde trettonde generationen mjölnare på Berte Qvarn som har anor sedan 1569, så intresset för historien hade han i blodet. I familjeföretagen ingår idag även SIA Glass och Berte Gård.

Ett museum blir till.
Museet som även vill påverka framtiden!  Länk till Facebook     Telefon: 0346-405 13  |   E-Post: info@bertemuseum.se
Länk till första sidan